סיטואציה ראשונה: המבנה אליו תכננתם לעבור בעוד חודש הוכרז באחרונה כלא ראוי למגורים או כמבנה מסוכן וכעת אתם צריכים להיאבק בהחלטה. סיטואציה שנייה: אתם מחפשים מקום למשרד החדש שלכם ובחרתם מבנה, רק שהעירייה הכריזה כי הוא מבנה מסוכן. שני המקרים אינם דמיוניים – אך בשניהם תוכלו להפוך את ההחלטה.
פנו לרשות המקומית
בשתי הסיטואציות – ולמעשה בכל מקרה של הכרזה על מבנה מסוכן – אתם צריכים לפנות אל הרשות המקומית: העירייה שאתם תושביה, המועצה המקומית או האזורית. בכל גוף מוניציפאלי כזה קיים אגף (או מדור) 'מבנים מסוכנים' ואנשיו הם הממונים על בדיקת מבנים והכרזה עליהם כלא ראויים למגורים או מסוכנים לציבור.
הכרזה על מבנה מסוכן היא דבר שכיח?
זה לא קורה בכל יום, אבל תופתעו לדעת כי דו"ח מבנה מסוכן מופק בישראל פעמים רבות מאוד. לא מזמן הכריזה עיריית תל אביב על יותר מ-3,500 מבנים כמסוכנים וכעת רבים מהם נמצאים בשיפוצים. חשוב להבין: מבנה מסוכן לא חייב להיות רעוע ומט ליפול. גם כמה קילופי טיח יכולים להספיק – משום שהם מסכנים את העוברים והשבים.
הכשרת מבנה מסוכן
לאחר שהרשות המקומית הכריזה על המבנה כמסוכן, בעליו אחראי לתקן את הליקויים ולהחזיר את המקום לקדמותו, כלומר – להכשיר אותו שוב לשימוש. הסמכות שבידי הרשות המקומית מאפשרת לה אפילו לנקוט נגד הבעלים הליכים משפטיים, אם לא תיקן את הליקויים כנדרש תוך פרק זמן סביר (אם לא הוגדר כזה מראש).
ואיך התהליך מתבצע? יש אפשרות לשכור את שירותיו של מהנדס בניין (קונסטרוקטור) מקצועי או להיעזר בחברות מומחיות בתחום – שיבצעו עבורכם את כל תהליך השיקום, כולל עבודות השיפוץ עצמן. ישנן חברות רבות כאלו בשוק ומומלץ לברר לגביהן, משום שלעיתים הן יוכלו לפתור את הבעיה במהירות הגבוהה ביותר.
סיימתם לשקם מבנה מסוכן? זה עדיין לא נגמר
לאחר השיקום, העבודה מול הרשות המקומית עדיין לא נגמרה. אנשי הרשות צריכים לבדוק את התוצאה שהתקבלה ולהחליט האם המבנה אכן ראוי כעת לשימוש. רק לאחר מכן הם יבטלו את הדו"ח ויאשרו כי הנכס שלכם כבר לא נחשב מבנה מסוכן.
גם כאן, כדי לזרז תהליכים, מומלץ להיעזר בחברות מקצועיות, שיוכלו לבצע את כל ההתנהלות מול הרשות. ומדוע? משום שלמהלך של הסרת מבנה מסוכן מהרשימה של הרשות המקומית נדרש אישור של מהנדס הקונסטרוקציה שפיקח על תהליך התיקונים והחיזוקים של המבנה.